Kibarkan Jalur Gemilang~!

Jalur Gemilang

Thursday, March 10, 2011

Lesen TV


Tiba-tiba Cik Ain teringat dulu masa Cik Ain kecik-kecik, Cik Ain pergi rumah arwah Nyang *panggilan untuk moyang Cik Ain*.. Cik Ain memang selalu je lepak rumah Nyang tengok cerita kartun.. Hari Sabtu, Ahad kan banyak kartun pagi-pagi.. hee.. Kebetulan rumah Nyang dekat je dengan rumah Tok.. Turun bukit je sampai.. Lepas breakfast kat rumah Tok, Cik Ain berlari turun bukit pergi rumah Nyang pulak.. hehe..

Then one day, tengah syok tengok kartun tiba-tiba Nyang ambik satu benda yang tergantung dekat dinding belakang tv.. Nyang belek-belek.. Pastu Cik Ain tanya la,

Cik Ain: Nyang, tengok ape tu?
Nyang: Ni haa, lesen tv ni hidup lagi ke tak.. Kang kena saman pulak..
Cik Ain: Ooo.. *Tak tanya lebih-lebih sebab syok tengok kartun kan.. hehe*

Lepas habis tengok kartun, Cik Ain pun berlari lagi balik rumah Tok sebab nak pergi tanya Abah pasal lesen tv.. Abah pun bagitau, kalau takde lesen tv memang kena saman.. Ade orang datang check dari rumah ke rumah.. Sejak tu, bila orang datang rumah je mesti Cik Ain ingat dorang nak check lesen tv termasuk la Benggali jual kain! haha..

Sekarang ni bila teringat balik, terus macam, "Oooo.. rajin orang dulu-dulu pergi check dari rumah ke rumah sebab nak tengok ada lesen tv ke tak ye.. hehe"

Motip cerita pasal lesen tv? Entah, tiba-tiba teringat pasal lesen tu.. hehe..

2 comments:

nisa ~ shasha said...

hahahaha.skang ni kne ada lesen lg x agak2. hahaa

peanutzz said...

hahaha.. i rase skrg ni xde lesen tv sbb dorg dh xlarat nk g umah2 org.. klu yg duk flat 5 tgkat tu mau patah kaki naik turun tangga! wakakaka..